KonMarimetoden

Marie Kondo

Marie Kondo är den japanska organisationskonsulten bakom “KonMarimetoden”.
Genom sin bok “The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing” delar hon med sig av sina lärdomar och ger tips och råd till andra som vill rensa sina hem.

Hon menar att vårt fysiska liv, alltså våra hem och ägodelar, har stor inverkan på vårt psykiska mående och att vi mår mycket bättre när vi har det organiserat runt om oss. Boken har sålts i över fem miljoner exemplar och hon har utsetts som en av de mest inflytelserika personerna av “Time Magazine”.

Jag och Marie Kondo
(Foto av Torblephoto från “KonMari Consultant Seminar” i London 2018)

Metoden i korthet

Vi börjar med att skapa en målbild. Vad vill du använda din tid till efter KonMari, dvs. när du inte längre behöver “plocka, leta, köpa in, vårda och underhålla” ting som du egentligen inte har kär.

Därefter börjar vi själva “urvalet” med att samla alla dina kläder från hela ditt hem på ett och samma ställe. Det blir vår första kategori. Plagg för plagg går vi igenom dessa tillsammans. Bara de plagg som “gnistrar” (“spark joy”) stannar.

(En av orsakerna till att vi har så mycket saker omkring oss som vi inte använder är att vi “tänker” så mycket.
“Den här var ju så dyr! Den här fick jag av person X och då borde jag väl ha kvar den? De här byxorna sticks – men vad ska jag annars ha till min röda tröja” etc.)

Jag hjälper dig genom processen så att fokus blir på enbart dig själv och din känsla.
Efteråt visar jag hur du ska KonMarivika kläderna.

Därefter gör vi samma sak med kategorin “böcker”, “papper”, “komono” (översätts som “övriga småsaker”) och avslutar med “sentimentalt”.

Vi är noga med att tacka alla ting som du väljer att inte ta med in i ditt framtida liv.

När vi gått igenom samtliga kategorier kommer du att omges av ting som gnistrar för dig.
Eftersom vi gått igenom tingen i kategorier så förvaras de även tillsammans vilket gör att du
har en god överblick över vad du har. Allt har sin plats.

Vi utvärderar tillsammans, både i anslutning till sessionerna och som avslutning. Du kommer att ha fått nya insikter i vad som faktiskt är du, när alla tankar är borta, när du bara går på din känsla. Med nyvunna insikter går du sedan vidare att fördjupa dig själv i det som verkligen “spark joy” för dig.

Här kan du se ett filmklipp på när Marie Kondo genomför en session med en klient.
Så här skulle en session med mig kunna se ut.